Antieke kledingkasten

U kent de grote winkelketens als Leen Bakker en Ikea waar u een nieuwe kledingkast kunt kopen voor weinig geld. Maar het kan zijn dat u op zoek bent naar een kledingkast die degelijker is. Wat dacht u bijvoorbeeld van een antieke kledingkast? Dit zijn geen kasten met een stoffige image, maar juist helemaal van deze tijd. Antieke kledingkasten geven een unieke look en feel aan bijvoorbeeld uw slaapkamer.

Wat maakt een kast antiek?

De vuistregel voor een antieke kast is dat deze minimaal 100 jaar oud moet zijn. Alles jonger dan 100 jaar oud wordt gezien als bijvoorbeeld retro of tweedehands. Maar antiek betekent niet dat deze uit elkaar valt omdat deze al zo oud is. Integendeel. Kledingkasten zijn een van de meest degelijke kasten die er bestaan en worden vaak gebruikt. Dat betekent dat ze ook goed onderhouden worden.

De grootste vijand van eigenlijk alle antieke meubelen is houtworm. Deze beestjes nestelen zich in het hout en boren er lange paden doorheen. Hierdoor ontstaan er gaatje in het hout en kan het de integriteit aantasten van de kast (waardoor deze instabiel kan worden of wellicht zelfs uit elkaar kan vallen). Wanneer u er op tijd bij bent, kunnen deze beestjes met enige eenvoud worden verwijderd zodat ze geen verdere schade meer aan kunnen richten.

Het restauratieproces

Wanneer een kast bijvoorbeeld in de verkoop gaat via een antiekwinkel, wordt deze doorgaans gronding gecontroleerd. Zo worden eventuele beestjes verwijderd en wordt de schade die zij aangericht kunnen hebben hersteld. Professionele restaurateurs weten exact wat zij moeten doen zodat de kast er nog antiek uit ziet, maar wel in goede staat wordt hersteld. Juist de antieke look en feel is waarde verhogend voor deze kasten. Daarnaast zorgt een professioneel restauratieproces ervoor dat de kast nog jarenlang mee kan gaan zodat u er nog lang van kunt genieten.