Waarom je vakantiehuis verzekeren belangrijk is

Het huis waar je zelf in woont laat je gegarandeerd zo optimaal mogelijk verzekeren. In de praktijk komt het dan ook vaak voor dat bijvoorbeeld eigenaars van een eigen woning niet alleen de keuze maken om bijvoorbeeld een inboedelverzekering af te sluiten, daarnaast wordt ook de zogenaamde opstal gedekt. Een vakantiehuis verzekeren blijkt heel wat minder populair. Nochtans is ook dat ontzettend belangrijk. Ben jij ook eigenaar van een vakantiewoning en wil je er graag voor kunnen zorgen dat je altijd met een gerust hart kan gaan slapen? Dan is het zeker en vast de moeite waard om ervoor te kiezen om een verzekering voor je vakantiehuis af te sluiten. Waarom? Dat laten we je graag ontdekken middels de informatie die je hieronder terug kan vinden.

Waarom een vakantiehuis verzekeren?

Het afsluiten van een verzekering voor je vakantiehuis kan interessant zijn omwille van meerdere redenen. Door het afsluiten van een dergelijke verzekering creëer je als het ware een bescherming tegen alle van buitenaf komende risico’s. Dit betekent dat je, je woning kan laten verzekeren tegen niet alleen schade als gevolg van een brand, maar ook tegen stormschade, schade als gevolg van wateroverlast, etc. Heel wat verschillende schadegevallen die mogelijks op kunnen treden kunnen op deze manier worden gedekt. Het spreekt voor zich dat dit een niet onbelangrijke zekerheid kan creëren voor jouw financiële toekomst. Dat hoeft wellicht niet benadrukt te worden.

Hoe wordt de premie van de verzekering berekend?

Het spreekt voor zich dat ervoor je vakantiehuis verzekeren door de verzekeraar altijd een bepaalde premie in rekening zal worden gebracht. Het is dan ook niet meer dan normaal dat veel mensen zich afvragen hoeveel deze premie nu precies zal bedragen. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat er rekening dient te worden gehouden met verschillende zaken. Het gaat hierbij vooral om:

  • Het soort vakantiewoning waarvan sprake is;
  • De waarde waar de recreatiewoning over beschikt;
  • Over welke waarde de bijgebouwen beschikken;
  • Wat de waarde van de (eventuele) inboedel is;
  • Of er sprake is van een verhuuractiviteit of niet;

Deze laatste is eveneens zeer belangrijk om rekening mee te houden. In eerste instantie lijkt een vakantiehuis verzekeren natuurlijk zeer sterk op het verzekeren van je eigen woning. Toch is er wel degelijk sprake van een niet onbelangrijk verschil. Dit verschil heeft betrekking tot het feit dat de vakantiewoning wordt verhuurd. Dat geldt uiteraard niet voor het huis waarin je zelf woont.

Eerdmans Jachtverzekeringen – Dé specialist in verzekeringen voor boten en recreatiewoningen

Kan je besparen op je vakantiehuis verzekeren?

Het is in de praktijk mogelijk om de kosten van zowat elk type verzekering te drukken. Dat is ook het geval bij je vakantiehuis verzekeren. Bij het afsluiten van een dergelijke verzekering zal je kunnen vaststellen dat de premie zoals hierboven aangehaald door tal van verschillende factoren wordt beïnvloed. Het gaat hierbij niet alleen om de waarde van de vakantiewoning, maar ook om bijvoorbeeld het feit of ze wordt verhuurd of niet. In principe bestaan er verschillende mogelijkheden om de premie van deze verzekering te drukken. Je moet er alleen voor zorgen dat, dat niet ten koste gaat van de dekkingen waar je op kan rekenen. Dit is wel zeer belangrijk om bij stil te blijven staan.