Waarom bodem isolatie een goede oplossing is

Het isoleren van je huis is altijd een verstandige investering die zichzelf kan terugbetalen en je veel besparingen kan opleveren. De voordelen van isolatie zijn talrijk: je hoeft minder te stoken om het comfortabel warm te houden, wat resulteert in lagere energiekosten. Daarnaast biedt de overheid subsidie voor woningisolatie. Andere voordelen zijn het verbeterde binnenklimaat, het behaaglijk warm houden van je huis in de winter en heerlijk koel in de zomer en de verhoging van de waarde van je woning. Er zijn verschillende delen van je huis die je kunt isoleren, van ramen tot muren en van het dak tot de bodem van je kruipruimte. In onze blog vertellen we waarom bodem isolatie een goede oplossing is.

Bodem isolatie: Wanneer kies je daarvoor?

Het juiste isolatieproces is van cruciaal belang om te voorkomen dat vocht uit de kruipruimte in je huis wordt opgesloten, wat kan leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming. De optimale volgorde van isolatie begint met vloerisolatie, gevolgd door muurisolatie en tenslotte dakisolatie. Wanneer kies je echter voor bodem isolatie? Bodemisolatie wordt toegepast wanneer het niet mogelijk is om de vloer aan de boven- of onderkant te isoleren.

Wanneer is vloerisolatie niet mogelijk?

Er zijn verschillende methoden om de vloer te isoleren, zoals isolatie aan de onderkant met EPS isolatieplaten of isolatie van de draagvloer met platen, parels of schuim. In sommige gevallen is het echter niet mogelijk om zowel de boven- als onderkant van de vloer te isoleren, en dan is bodem isolatie nog de enige optie. Hoewel bodemisolatie niet de meest effectieve vorm van isolatie is, is het toch een belangrijke stap als je de rest van je huis wilt isoleren.

Wat is bodem isolatie?

Bodem isolatie houdt in dat de bodem van de kruipruimte wordt geïsoleerd. Meestal spuit een specialist het isolatiemateriaal van buitenaf in de kruipruimte, waardoor er een isolatielaag op de bodem ontstaat. Het isolatiemateriaal moet een hoge isolatiewaarde hebben, bijvoorbeeld boven de 0,030 W/mK, en het moet ook vocht- en brandwerend zijn. Helaas is het onvermijdelijk dat er koudebruggen ontstaan tussen de isolatielaag en de bodem, vanwege de doorgaans zeer vochtige omstandigheden in de kruipruimte.

Bijkomstige kosten

Bij bodem isolatie moet je rekening houden met extra kosten, omdat goede ventilatie essentieel is om vochtproblemen te voorkomen. Als er nog geen ventilatiesysteem aanwezig is, moet dit worden geïnstalleerd, wat extra manuren, materialen en kosten met zich meebrengt. Het is van belang om adequate ventilatie te hebben, omdat vochtproblemen de woning kunnen beschadigen en schimmelvorming kunnen bevorderen. Met de juiste ventilatie kunnen echter de voordelen van bodemisolatie volledig worden benut.

Begin vandaag nog met bodem isolatie

Bodem isolatie is een belangrijke overweging bij het isoleren van je huis, vooral als vloerisolatie niet mogelijk is. Hoewel het niet de meest effectieve methode is, kan bodemisolatie toch bijdragen aan een betere isolatie van je woning. Door rekening te houden met de extra kosten van ventilatie, kun je vochtproblemen en schimmelvorming voorkomen en optimaal profiteren van de voordelen van bodemisolatie. Raadpleeg een specialist om de beste isolatieoplossingen voor jouw situatie te bepalen en te profiteren van een comfortabel en duurzaam huis.