Inbetween gordijnen – om het licht feeëriek te verfijnen

Het laat zich raden dat je in dorpen of steden meer last hebt van inkijk dan op het platteland. Maar ook in weids polderlandschap komt nog genoeg langs dat even bij je naar binnen weet te gluren. Privacy betekent dan dat je vooral je ramen moet bewaken. Hier is het kijk contact tussen jou en buitenstaanders het grootst. Maar je wilt natuurlijk niet je lichtinval zoveel afschermen dat je op de tast door de woonkamer en de keuken moet. Vanouds was er vitrage die alles al een beetje diffuus wist te maken. Met vitrage is het echter zo dat toch nog van buiten jouw woonkamer wel te zien valt. De overgordijnen dicht dan maar? Dat is overdag geen goed idee want dan moet je met kunstlicht door je huis. En je woning is geen gevangenis. Wellicht is het dat spanningsveld van wel lichtinval maar geen nieuwsgierige kijkers waar de inbetween gordijnen uit werden geboren.

Inbetween gordijnen in plaats van vitrage?

De inbetween kan gezien bovenstaande een interessante vervanger zijn voor vitrage. Beide lijken wel wat op elkaar, alleen is de inbetween minder transparant. Gevolg: wel mooi gedempt daglicht in je ruimte, alleen minder gluurmogelijkheid. Zelf kun je nog steeds wel door de inbetween naar buiten kijken. De inbetween is dus een concurrent van de vitrage. Inbetween gordijnen verbeteren je privacy ten opzichte van vitrage. 

Diffuus licht

Je bent met deze gordijnen nog niet afgesloten van de buitenwereld maar krijgt wel meer privacy. Buitenstaanders krijgen minder vat op wat zich binnen bij je afspeelt. Dat komt vooral door de wat dikkere en grovere stof, vergeleken met vitrage dat meer een dun vliesje voor je ramen is. Inbetweens zijn daarnaast net zo sterk als vitrage waar het mooie lichtinval aangaat. Beide strijken zacht licht naar binnen. Dit in tegenstelling tot houten jaloezieën. Die filteren het licht ook maar gieten het traliegewijs de kamers binnen. Zo krijg je veel meer en harder afgebakende lichtlijnen over je meubilair en vloer.

Inbetween gordijnen hebben overgordijnen nodig

En hoe werkt het dan tussen gordijnen en inbetweens? Die zijn beslist geen concurrenten van elkaar maar eerder elkaars compagnons. Die gaan namelijk goed samen. Eigenlijk horen ze gezamenlijk tot je raambekleding. Daar waar de inbetween zijn zachte lichtwerking en privacy overdag heeft, nemen de eenmaal dichtgetrokken overgordijnen het stokje ’s avonds over. Want dan staan jouw ruimtes vaak vol in het kunstlicht zodat in het donker, buiten, mensen exact zien wat er in jouw kamer of slaapkamer afspeelt. 

Vergeet je kleurstellingen niet!

De combinatie van gordijn en inbetween moet natuurlijk wel even vanuit kleur goed worden afgewogen. Want ’s nachts is de inbetween dan wel verborgen achter de gordijnen, overdag zie je ze beide. Je wilt niet dat de kleur van je inbetween detoneert met die van je gordijnen. Het is een kwestie van smaak. Vooraf goed uitvogelen welke kleurcombinatie het best uitgewerkt tussen die twee, is wel verstandig. En natuurlijk stem je het kleurenpalet van inbetween en gordijnen ook goed af op je interieurstijl. Want gordijnen, eenmaal gesloten, én inbetween gordijnen zijn behoorlijk kleur bepalend gezien de grote verticale oppervlaktes die ze bestrijken.