Wat je kan verwachten van een bouwkundige keuring en hoe je je kunt voorbereiden

Keuringsdienstvoorwonen

Wanneer je op zoek bent naar een huis om te kopen, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat het pand in goede staat verkeert. Om hierover duidelijkheid te krijgen, is het aan te raden om een bouwkundige keuring aan te vragen bij partijen zoals Keuringsdienstvoorwonen. Maar wat houdt een bouwkundige keuring precies in en hoe kun je je hier het beste op voorbereiden? In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over bouwkundige keuringen.

Wat houdt een bouwkundige keuring in?

Tijdens een bouwkundige keuring wordt er een inspectie uitgevoerd van een woning. Deze inspectie dient als een soort gezondheidscheck voor een pand. De bouwkundige specialist – meestal een architect of aannemer – kijkt naar de staat van het pand en geeft een overzicht van de reparaties die nodig zijn of binnenkort nodig zullen zijn. De keuring wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de technische staat van de woning en geeft aanleiding of er eventueel later problemen zouden kunnen ontstaan, bijvoorbeeld met betrekking tot de dakconstructie of de fundering.

Hoe kun je je voorbereiden op de inspectie?

Om je voor te bereiden op de inspectie, is het raadzaam zo veel mogelijk informatie te verzamelen over het pand voordat je de bouwkundige keuring inplant. Verzamel informatie over eerdere verbouwingen of reparaties en vraag of je de oorspronkelijk plannen kunt zien als er aanpassingen aan de woning zijn gedaan. Als er gebreken bekend zijn, kun je deze voorleggen aan de bouwkundig specialist om zijn aandacht erop te vestigen.

Wat kun je verwachten tijdens de keuring?

Tijdens de keuring komt de bouwkundig specialist langs om het pand te inspecteren. Meten van ruimtes, het controleren van de (gevel) constructies, het zoeken van sporen van rot, het controleren van aansluitingen en leidingen en het inspecteren van daken en kruipruimtes zijn hier onderdeel van. Als de specialist het onderzoek klaar heeft, zal hij het bouwkundig rapport delen waardoor je een duidelijk overzicht krijgt van de huidige staat van het pand plus eventuele kwalen die mogelijk later voor strubbelingen kunnen zorgen. Wat je nog meer kunt verwachten kan je lezen op https://www.keuringsdienstvoorwonen.nl/!

Welke reparaties kun je verwachten?

De reparaties die je kunt verwachten variëren afhankelijk van de staat van het pand. Soms zijn de reparaties alleen cosmetisch van aard en soms betreffen ze ingrijpende operaties. Zoals reeds vermeld, zal het rapport aanwijzingen bieden over noodzakelijke of verstandige restauraties. Er is geen pand dat foutloos zal zijn, maar met het rapport kun je de zorgen minimaliseren met betrekking tot toekomstige reparaties. Daarnaast heb je nog het voordeel dat je kunt informeren hoeveel een reparatie ongeveer kost, zodat je urgentie op basis van budget kunt bepalen.

Het belang van een bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is van groot belang als je een woning wilt kopen. Het rapport biedt je inzicht in de bouwtechnische staat en kan mogelijk bijdragen aan een heldere onderhandeling. Je kunt as-is verbeteringen afspreken bij het onderhandelen en dit kan je behoorlijk wat duiten besparen in de toekomst. Het zal je ook een realistisch beeld geven qua onderhoud dat nodig is en andere zaken die urgent moeten worden afgestemd. Voorkomen is beter dan genezen.

Indien je plannen hebt om een huis te kopen, is de onderzoeksperiode voor de aankoop van een huis de belangrijkste fase en een bouwkundige keuring kan veel bijdragen. Voorbereiden op de keuring is mogelijk en het zal in je voordeel werken om het rapport samen met de specialist te bespreken. Bouwkundige keuringen zijn van jouw als toekomstige woning koper, het is jouw recht om hierom te vragen, dus zorg ervoor dat je alle informatie hebt voordat je daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Zo ben je in de toekomst veel zorgelozer over het pand dat je hebt gekocht en weet je wat je kunt verwachten qua kosten met betrekking tot noodzakelijk onderhoud.

bouwkundige keuring