Hoe kies je de juiste led verlichting?

Steeds meer mensen stappen over op ledverlichting. Dat is een hele slimme keuze, want ledverlichting is beter voor het milieu. Een gloeilamp is namelijk niet zo goed voor het milieu. Ledverlichting wordt ook wel duurzaam genoemd door mensen. Het is dan wel belangrijk dat je de juiste ledverlichting aanschaft voor in je woning. Ben je benieuwd hoe je de juiste ledverlichting kan aanschaffen? Lees snel verder. 

De lichtkleur

Bij elke ruimte past een andere en betere lichtkleur. In de wereld van ledverlichting wordt de kleurtemperatuur met Kelvin aangeduid. Dit wordt afgekort met een K. De hoeveelheid Kelvin geeft dus aan hoe warm het licht is van een ledlamp. Er zit wel een richtlijn bij die je kan gebruiken om te bepalen wat voor lichtkleur je zou willen. Houd aan dat hoe hoger de hoeveelheid Kelvin is, hoe koeler het licht is.

Ben je op zoek naar led spots dimbaar voor thuis? Dan kan je waarschijnlijk het beste voor een lage hoeveelheid Kelvin kiezen. Zo krijg je namelijk warm licht in je woning waardoor er een aangename sfeer ontstaat. Een hoge hoeveelheid Kelvin wordt bijvoorbeeld in ziekenhuizen gebruikt. Het licht is dan namelijk erg helder. De lichtkleur is uiteindelijk wel een persoonlijke keuze gebaseerd op je eigen voorkeur. Denk er dus goed over na. Je kan altijd online op zoek gaan naar beeldmateriaal van de ledverlichting.

Licht dimmen

Het is bij het kiezen van ledverlichting belangrijk dat je van tevoren bedenkt of je het wil kunnen dimmen. Het is namelijk mogelijk om dimbare ledlampen aan te schaffen. Je hebt wel een dimmer nodig die goed werkt met de ledlampen. Lees de informatie op de verpakking daarom aandachtig door. Zorg er verder voor dat je de juiste armatuur aanschaft voor je led tl armatuur.

Dimbare ledlampen brengen veel voordelen met zich mee. Ten eerste kan je het licht minder fel maken waardoor de sfeer in de ruimte aangenaam wordt. Het is ideaal voor bijvoorbeeld een filmavond. Ten tweede bespaar je geld door dimbare lichten aan te schaffen. Als je het licht niet op de maximale stand zet, betaal je automatisch minder. Je verbruikt minder stroom door het licht te dimmen.

Voor- en nadelen

Het is verder belangrijk om te weten wat de voor- en nadelen zijn als je de overstap naar lee verlichting wil maken. Ledlampen zorgen voor een lagere energierekening. In tegenstelling tot andere lampen hebben ledlampen een erg lange levensduur. Je hoeft de lampen dus niet elke maand te vervangen. Verder is ledverlichting beter voor het milieu. Er zitten namelijk geen schadelijke stoffen in.

Het nadeel van ledverlichting kan zijn dat het wat aan de prijzige kant ligt dan andere soorten verlichting. Onthoud wel dat je er veel kwaliteit voor terugkrijgt. Verder is het belangrijk dat de ledverlichting de kans krijgt om de warmte af te voeren. Lukt dit niet? Dan kan de levensduur van de ledlamp korter worden en dat zou natuurlijk erg jammer zijn. Het is daarom belangrijk dat je voor goede kwaliteit kiest.