Raamkozijn, een belangrijke punt voor de uitstraling van je huis

magnolia-g52562f776_640

Ramen zijn een belangrijk onderdeel van ieder huis. Een raam creëert een verbinding tussen buiten en binnen. Het laat het zonlicht naar binnen waardoor het daar een stuk aangenamer wordt. En ook geeft het de gelegenheid naar buiten te kijken naar, als je een beetje geluk hebt, een stukje fraaie natuur. Als je voor ramen kiest, moet je ook nadenken over de kozijnen. Deze bepalen voor een groot deel de uitstraling van een raam. Er zijn verschillende materialen mogelijk die allemaal zo hun voor- en nadelen hebben. In dit Ideabook bespreken we daarom een aantal mogelijke materialen. Hierdoor kun jij de beste afweging maken voor welk raamkozijn je uiteindelijk gaat kiezen.

Verschillende soorten raamkozijnen

Een zeer populair materiaal voor een raamkozijn is tegenwoordig kunststof. Het is redelijk betaalbaar en super makkelijk in onderhoud. Vroeger waren kunststof kozijnen een zwaktebod. Het zag er goedkoop uit en dat straalde dan weer af op je huis. Tegenwoordig zien kunststof kozijnen er hartstikke goed uit en zijn ze bijna niet meer te onderscheiden van houten kozijnen. Naast dat deze kozijnen een stuk voordeliger zijn in de aanschaf zijn ze zoals gezegd super makkelijk in het onderhoud. Daar waar je houten kozijnen bijvoorbeeld om de zoveel tijd moet schuren en opnieuw moet lakken, heb je bij kunststof kozijnen eigenlijk geen onderhoud. Af en toe een lapje er over en je kan er zo 20 jaar mee vooruit.

Sterk en duurzaam alternatief

Een redelijk nieuw materiaal op de markt van de kozijnen is glasvezel. Het lijkt in veel op kunststof, maar is nog iets sterker en dus meer duurzaam. Dit materiaal kan goed tegen grote temperatuurverschillen. Het heeft verder dezelfde voordelen als kunststof. Het is sterk en kan daardoor grote hoeveelheden glas dragen. Het heeft weinig tot vrijwel geen onderhoud nodig. Daarbij komt dat glasvezel met een fraaie houtnerf mogelijk is. Hierdoor komt het qua uitstraling nog dichter in de buurt van hout. En het is ook nog eens overschilderbaar.