Oudere woning en warmtepomp

Oudere woning en warmtepomp

Oudere woning en warmtepomp

Woon jij in een oudere woning en wil je duurzamer gaan leven? Dan zullen er een aantal aanpassingen gemaakt moeten worden. Een daarvan is het nemen van een warmtepomp, maar kan een warmtepomp wel in een oudere woning geplaatst worden en heeft dit dan nog nut? In dit blog gaan we dieper in op deze vraag, lees dus snel verder!

Eisen om aan te voldoen

Veel mensen vragen zich af of een warmtepomp in een oud huis geplaatst kan worden. In veel gevallen is dit prima mogelijk. Let er wel op dat jouw huis in dit geval aan een aantal eisen moet voldoen. Een van de belangrijkste eisen is het hebben van goede isolatie in huis. Daarnaast moet je ook over het juiste verwarmingssysteem beschikken. Wij leggen uit hoe dit werkt.

Goede isolatie van groot belang

Het is goed om te weten hoe een warmtepomp werkt. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet dit om in energie waar jij jouw huis mee kan verwarmen. Helaas is niet elke woning geschikt voor een warmtepomp. Er zijn twee factoren waaraan je kan zien of een warmtepomp goed in een woning werkt. Bij de eerste kijk je naar de isolatie van het huis. Bij een hogere isolatiewaarde werkt een warmtepomp beter. Dus hoe beter de isolatie, des te minder warmte je verliest en hoe minder hard de warmtepomp moet werken.

Goede werking met verwarmingssysteem

De tweede eis is het hebben van een goed verwarmingssysteem. Je kunt het beste een vloerverwarming hebben. Een warmtepomp verwarmt namelijk op een lagere temperatuur dan de cv-ketel, ongeveer op 55 graden. Wanneer je kiest voor een hybride warmtepomp, dan kun je hem wel aansluiten op een hoge temperatuur verwarming.

Geen goed rendement met slechte isolatie

Woningen die voor 1975 zijn gebouwd zijn vaak onvoldoende geïsoleerd en werken over het algemeen met hoge temperatuur radiatoren. Wanneer je niks doet aan de woning, dan kan de warmtepomp geen goed rendement halen en dat is zonde van de investering. Zorg er dus voor dat je eerst de woning voldoende isoleert voordat je aan een warmtepomp begint. De isolatie kun je het best verbeteren aan het dak, de spouwmuur, vloer, ramen en kruipruimte. Wil je graag meer te weten komen over warmtepompen? Op deze website vind je de leukste blogs.