Goedkope keuken kopen – niks mis mee

Ga je een keuken kopen, dan doe je eigenlijk een flinke investering. Je kunt er dan wel minimaal 15 jaar van genieten. Dat mensen toch eerder hun keuken vervangen, komt vaak omdat ze een nieuw keukenontwerp willen. Of omdat er teveel zaken loskomen en breken en de herstelkosten teveel worden. De gemiddelde keuken houdt het ongeveer 19 jaar vol maar een kwart van de mensen gaat al op zoek naar een nieuwe als de keuken tussen 10 en 15 jaar oud wordt. Het is niet gezegd dat wie een goedkope keuken kopen gaat, er minder jaren mee toe kan. Wel van invloed op de levensduur is hoe intensief je een keuken gebruikt. En ook hoe je die door de jaren heen onderhoudt. 

Onderdelen van je keukenbudget voor goedkope keuken kopen

Een goedkope inbouwkeuken vormt onderdeel van je totale keukenbudget. Dat budget is als volgt te splitsen:

• Inbouwkeuken met standaardapparatuur

• Extra bestelde apparatuur

• Demontage oude keuken

• Montage en aansluiting energie en afvoeren van de nieuwe keuken

Liever geen te goedkope keuken kopen

Ook in Nederland is het mogelijk: een goedkope keuken kopen van nog geen 1.000 euro! En dan ook nog een nieuwe. Dit soort keukenbouwpakketten vind je soms bij de bouwmarkt. De prijs verraadt al dat het om hele eenvoudige keukens gaat. Goedkoop kan snel duurkoop worden. Beter is het om de ondergrens van een complete en toch goedkope keuken te zetten op zo’n 5.000 euro. Dan moet je de keuken zoals hij wordt aangeboden wel kunnen plaatsen. Want gedoe met een kastje meer en een kastje minder gaat beslist in de papieren lopen. 

Hoe ziet de prijs van een inbouwkeuken eruit?

Er is een handige driedeling. En kijk je daarnaar, dan zie je ook op welke onderdelen je zou kunnen besparen. Het is een handige tool als je keukens gaat vergelijken.

• Keukenkasten incl. fronten = 40% van keukenprijs

• Apparatuur = 40% van keukenprijs

• Werkblad = 20% van keukenprijs

Zie je een mooie keuken, let dan even op het keukenblad. Is dat van composiet of natuursteen dan betaal je daar ook flink voor. Check ook de apparatuur. Zijn er apparaten aanwezig die je eigenlijk niet gebruikt? Je betaalt er wel voor. Woon je alleen? Heb je dan die grote koelkast en die drieladenvriezer wel nodig, dan? Tel het aantal kastjes. Krijg je die allemaal wel vol? Met dit soort praktische vragen kun je uiteindelijk komen bij een keuken die niet alleen goedkoop wordt, maar die je ook als culinaire haute couture past.

Een keuken kopen kan alsnog prijziger worden dan je dacht

Het is daarnet ook al aangestipt maar te belangrijk om niet nog eens nadrukkelijk te noemen: de aanpassingen. Ga je naar een keukenshowroom en zie je daar een hele aardige budgethoekkeuken staan? Alleen blijkt na enig meten dat hij aan één kant net een kastje te kort is om mooi bij jou ingepast te worden? Dan gaat de verkoper aan de slag met de aanpassingen. De keuken kan natuurlijk verlengd. Kassa! En ook de bovenkastjes kunnen verder doorlopen. Kassa! En er moet dan wel een extra lamp gemonteerd. Betalen! En ja, het aanrechtblad moet wel naadloos verlengd. Grote kassa. Een goedkope keuken kopen is echt er eentje aanschaffen zonder ook maar iets aan te passen.